Ja fa un temps, (febrer 2013) “mi otra mitad” em va fer descobrir que, sense saber-ho, allò que jo estava fent feia 10 anys tenia nom: Personal Branding.

Des d’aquell moment una conferència em va portar a un llibre, un llibre a un altre, a un blog, a un compte de twitter, aquest a un taller,a una conferència, a un curs d’estiu a la UDL (Universitat de Lleida), al PostGrau en Personal Branding a la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramón Llull), i pel camí nous companys que ja semblen vells companys.

La idea era interioritzar el Personal Branding com a vehicle de millora en la meva professió: venedor. Professió que té molt de “Personal” i molt de “Branding”.

El temps, l’entusiasme que em genera la matèria i l’interés mostrat pels que m’envolten, m’han portat finalment a donar visibilitat a allò que ja feia d’una manera “amateur”. Difondre, compartir i guiar en el Personal Branding com a camí de millora personal, i com a camí de millora de la nostra societat.

El Personal Branding com a discliplina és un aglutinador, és una confluència d’altres disciplines. Tinc mestres, mentors i companys que hi arriben des de procedències tant diverses com el màrqueting, el coaching, els recursos humans, la psicologia, la publicitat, el branding, o fins i tot qui manté que la gestió de la marca personal es una qüestió de mètode. L’aproximació amb que més m’identifico es la de la sociologia, i en concret la idea de la “modernitat líquida” de Zygmund Bauman.

Què és el Personal Branding ?

L’Andrés Pérez Ortega diu que el Personal Branding és la gestió de la forma en que som percebuts per tal d’aconseguir que passi allò que volem que passi, amb les persones amb qui volem que passi.
El Personal Branding no és nou, més aviat és vell, molt vell. El que hem fet ara és donar nom, donar mètode, convertir en disciplina allò que tantes persones han tingut clar al llarg de la història: deixar empremta en els altres.

Què és la Marca Personal?

Podríem definir la teva Marca Personal com:

“ Aquella sensació i reacció que provoca el teu nom al ser processat pel cervell d’una altra persona.”

Sensació, per que el que la nostra marca personal provoca en els demés té alguna cosa d’irracional, de no meditada, d’irreflexiva i espontània.

Reacció, per que no deixa indiferent, tot i que no s’expressi, provoca en els demés sentiments com la admiració, acceptació, associació, pertinença o fins i tot rebuig.

Nom, per que és la mínima expressió que ens identifica, és la nostra nanoidentitat.

Processat, per que és automàtic, no racional, no auto controlable.

Cervell, per que, tot i que he parlat d’irracionalitat, és el nostre òrgan més racional o “cerebral” el que processa tot allò que transmetem, i és capaç de generar una reacció.

I finalment una altra persona per que per molt que treballem la nostra marca personal, és la reacció que provoquem en els demés el que finalment valida o invalida allò que transmetem.

Marca personal no és l’espai que ocupes quan hi ets, sinó el buit que deixes quan no hi ets. (Andrés Pérez Ortega)

Per què és important la gestió de la teva Marca Personal?

Per que la teva marca és massa important como per deixar-la a l’atzar.
Per que si tu no comuniques, o dius qui ets, algú ho farà per tu i probablement això no et beneficiarà.
Per que avui en dia, el nostre entorn és el mon, i diferenciar-se no és una opció, és una necessitat.
Per que has de tenir el control de la teva carrera professional. Avui qualsevol treball és temporal.
Per que la majoria de les feines no s’anuncien, si no que es comuniquen boca-orella. I les que s’anuncien tenen centenars de candidats esperant ser els escollits.
Per que el món està despert les 24 h. i som observats de forma constant, fins i tot quan dormim. Les xarxes i els nostres perfils no dormen.
Per que es tracta d’una disciplina absolutament transversal i afecta al nostre entorn personal, familiar, professional, acadèmic … aplica a tot.
I finalment per que tot i que no en siguis conscient, forma part de la nostra cultura des de sempre i per sempre.

En l’actualitat, parlar d’una línia que separa la nostra vida personal i la nostra vida professional és molt qüestionable. Els hàbits personals, la tecnologia, les formes de relació social, ens porten a la conclusió que som una única persona que es desenvolupa en diferents àmbits cada vegada més inter connectats. Per això, la nostra marca personal ho és a 360º, les 24 hores del dia, estiguem on estiguem. La gestió de la nostra marca personal ens aporta coherència entre el que pensem, el que diem i el que fem, per arribar finalment al que som.

A qui va dirigit el Personal Branding?

D’entrada a qualsevol persona que vulgui millorar les seves possibilitats d’èxit. Aquesta persona ha ser conscient que això li suposarà un esforç, fer-se preguntes i sobretot trobar respostes.

De totes maneres, hi ha alguns col·lectius als que el Personal Branding pot ajudar més:

Emprenedors que han trobat una proposta de negoci, però que precisen d’elements per donar-li valor i comunicar-la a inversors, socis, clients, proveïdors i altres col·laboradors. Circumstàncies en les que un networking efectiu pot ser determinant per arribar als seus objectius.

Professionals por compte propi, autònoms, que necessiten una estratègia per elaborar el seu missatge, definir el seu públic objectiu i arribar a ell de la millor manera possible utilitzant totes les eines que el món off-line i on-line posen a la seva disposició.

Professionals actius por compte d’altres que necessiten millorar la comunicació de les seves competències, que precisen un canvi, o que no son capaços de fer arribar la seva proposta de valor als seus superiors.

Professionals en recerca activa, que avui es troben sense feina, que busquen definir-se o redefinir-se i diferenciar-se i que han de crear missatges rellevants de cara a entrevistes i processos de selecció.

Persones que encara no han entrat en el mercat laboral, universitaris o acabats de llicenciar,molt preparats, però que tenen una gran necessitat de diferenciar-se i comunicar-se.

Directius, persones públiques, celebritats, polítics, esportistes, cantants, als que calgui una planificació de la seva estratègia personal a futur i una correcta gestió de la seva visibilitat i comunicació amb els seus seguidors.

Què aconsegueixes amb el Personal Branding?

D’ entrada adquiriràs l’ habilitat de gestionar el guió de la teva pròpia vida. Si la Marca Personal és l’empremta que deixem en els demés, amb el Personal Branding obtindràs les eines per gestionar aquesta empremta.
Aprendràs a saber com ets percebut pels demés, posicionar-te, i esbrinar on estan les teves oportunitats per diferenciar-te.
Aprendràs a escriure i a descriure la teva missió i la teva visió, a saber on vols arribar i amb quins valors vols arribar.
Aprendràs a crear un missatge rellevant, notori i diferent, a adaptar-lo a diferents formats en funció del canal a través del que el transmetis, i l’ audiència que tinguis.
Aprendràs quines son las diferents eines de comunicació, des de les 1.0 o clàssiques, fins les més sofisticades del entorn 2.0 i determinaràs quines son las que s’adapten millor a les teves necessitats i possibilitats.

Cóm gestionaràs la teva Marca Personal?

Per gestionar la teva marca personal pots seguir diferents mètodes. Un d’ells es el mètode Iceberg de Soymimarca. Consta de tres fases; Auto coneixement, Estratègia i Visibilitat.

Però gestionar la teva Marca Personal es tracta sobretot de respondre preguntes com ara:

On estàs? Qui ets? Què tens?
Què fas, a què et dediques ?
A qui ajudes?
Quina ajuda ofereixes?
Com et coneixen?
Com et relaciones amb ells?
Qui t’ ajuda?
Què reps ?
Què dones ?

Quan acabem disposaràs del teu Personal Branding Plan, un full de ruta que et permetrà posicionar-te com desitges, ser la opció preferent i convertir-te en un referent en el teu entorn.
Quan acabem no et quedaràs sol. Entre tots dos determinarem un pla de seguiment durant el període i la fórmula que ambdós considerem oportú.

Conferències

Per prendre consciència de la teva Marca Personal.

Llegir més

Tallers

Quan vols aprofundir una mica més en la teva Marca Personal.

Llegir més

Personal Branding Plan

Si vols que la Marca Personal sigui el teu full de ruta.

Llegir més

Acompanyament

No et quedaràs sol si ho desitges.

Llegir més
Personal Branding 29 abril 2015