Què és el Personal Selling?

Acostumo a dir que al meu ofici de venedor hi ha molt de Personal i molt de Branding. Si apliquem el Personal Branding a l’ofici de la venda en surt el Personal Selling. Si fusiono la meva activitat amb la meva passió en surt una nova professió, el Personal Selling.

Com aplicar el Personal Branding al món de la venda ?

Doncs molt fàcil, incidint en la Marca Personal del venedor.

Al llarg de la història s’ha escrit molt sobre la venda, s’han fet molts estudis sobre tècniques de vendes, que es podem estudiar i consultar per saber-ne més sobre la matèria.

Resumint, podem dir que la venda és un procés pel qual algú que disposa d’un producte o servei inicia una relació amb algú a qui cal o pot caldre aquest producte o servei. L’objectiu del venedor és que el comprador triï la seva opció, enlloc d’unes altres.

Qui ven adopta la figura clàssica de venedor, i qui compra adopta la figura clàssica de comprador.

Però cal que ampliem una mica les mires del que suposa la venda. La venda és a tot arreu. Tots venem cada dia. La venda està present en la majoria de les nostres activitats quotidianes a nivell professional i també a nivell personal.

Durant molt temps s’ha pretés que els venedors fossin elements uniformats. No perquè tots portessin el mateix vestit+camisa+corbata, o el mateix vestit amb la jaqueta entallada. Sinó que eren uniformats mentalment. Les empreses volien persones amb pensament únic, ben adoctrinades i que, si no assolien els seus objectius, poguessin ser substituïdes per una altra d’igual, com una peça més d’una cadena de producció.

El que moltes empreses encara no han entès és que, persones compren a persones. No que clients corporatius compren a proveïdors corporatius.

Marca Personal i Marca Corporativa

La marca corporativa de qualsevol empresa es sustenta en la marca personal dels membres dels seus equips. I l’equip de vendes, pel fet d’estar sempre en primera línia, té un paper cabdal en la configuració d’aquesta marca corporativa.

La venda també es desenvolupa dins de les empreses de manera interdepartamental. On allò que fa cadascú és el seu producte, i allò que és cadascú és la seva marca.

Estem en la era digital, i la venda és el més personal possible. S’automatitza al màxim però la decisió de compra segueix sent molt personal, i molt condicionada per les persones.

En el costat negatiu la venda impersonal, quasi autòmat, dels teleoperadors de telecomunicacions o energètics.

Si ets responsable d’un departament comercial, cap de vendes, Director Comercial o responsable de RRHH d’una empresa i vols canviar la manera en que el teu equip es relaciona amb els vostres clients …
Parlem-ne
Si ets venedor, i creus que la cultura corporativa en la que has estat els darrers anys t’ha convertit en un venedor marca blanca, i vols potenciar la teva Marca Personal com a camí per generar una relació de confiança i col·laboració amb els teus clients …
Parlem-ne
Si ets dels que pensaves que no et caldria vendre mai, que la venda és una activitat només del departament comercial, t’has adonat que avui la venda està per tot arreu, i no saps com fer-ho …
Parlem-ne
Si fa poc que t’has incorporat al mercat laboral, si has tingut una gran idea, si amb els teus companys de start-up no acabeu de trobar la manera d’encarar la relació amb els vostres clients …
Parlem-ne
 
NO parlarem de tècniques de venda, no parlarem de negociació, de fidelització de clients, de gestió de CRM … No.
parlarem de coherència, de credibilitat, de gestió de la diversitat, d’adaptació al canvi … Sí.

Si vols cinc cèntims de la meva trajectòria professional en el mon de les vendes, fes un cop d’ull al meu perfil de Linkedin.

Personal Selling 5 maig 2015